Fetih Kütüphanesi, 3 ayını ve 3. kitap tahlilini geride bıraktı.
Hucurat Hareketi'nin #KudüsSeferberliği projesi kapsamında Kübra Altıntaş tarafından hayata geçirilen Fetih Kütüphanesi isimli kitap tahlil grubunu 3. Ayını geride bıraktı. Temmuz itibariyle "Kudüs Tarihi" isimli kitabın tahlili yapıldı.
Kudüs Tarihi
Dr. Musa İsmail Basit
Dr. Hamza Zib Mustafa
Dr. Gassan Musa Muhibiş
Dr. Said Kik
Kitaba dair
Kübra ALTINTAŞ
Kudüs tarihini bilmek entelektüel bir birikim değil, zaruri bir ihtiyacımız ve asli bir vazifemizdir. Bu bakış açısıyla okuduğumuz Kudüs Tarihi kitabı ile hem kronolojik olarak tarihi olayları okuduk hem de bazı olayları derinlemesine düşünme imkanı bulduk. Tarihin nasıl tekerrür ettiği, bir zamanlar ezilen toplumun bugün en zalim topluma nasıl dönüştüğü, Barış Şehri'nin en çok savaş gören şehir olduğu ve Müslümanların hangi şartlarda Kudüs’ü tekrar fethedebileceği gibi konuları mülahaza ettik.
Fiili Dua
Yağmur DEMİR
Selahaddin Eyyûbi, Nurettin Mahmut Zenginin ordusunda yetişmiş bir komutandır. Nurettin Mahmut Zengi inanılmaz hedefleri olan, bu hedefler için mücadele eden biridir.
Nurettin Mahmut Zengin'nin davasında kararlılık duygusunu anlamamız için hayatında yapmış olduğu, kitaptan somut bir örnek olarak; Kudüs haçlıların hakimiyeti altındayken bir ustaya muhteşem bir minber yaptırıp onu Kudüs'e koyacağını söylemiştir. Yani buradan biz bunu aslında günümüze yorumlamalıyız, bugün Kudüs işgal altında, bağımsız değil hür değil.. ama birisi çıkacak ve Kudüs elbette alınacaktır deyip binlerce lirasını harcayıp bir faaliyet yaptırsa işte bu bir fiili duadır. Daha bizim elimizde değilken yaptığımız, yapacağımız her bir faaliyet fiili duadır. Nurettin Mahmut Zengi bunun en güzel örneklerindendir. Yani özgür değilken bunun için verilecek her çaba her dua çok kıymetlidir.
Kanuni Sultan Süleyman Döneminde Kudüs
Kudüs şehri Osmanlı hanedanı nazarında çok kıymetliydi. Kanuni dönamenda tamer faaliyetleri yapılmış ve pek çok yapı inşa edilmiştir. Bunlardan bazıları şunlardır:
1.Kubbetu's-Sahra'nın, tüm pencereleri ile dört kapı- sından üçü elden geçirilmiştir.
2. Sahra'nın doğusunda bulunan es-SilsileKubbe'si tamir edilmiştir.
3. Babu'l-Halil'deki kalenin batı tarafında bulunanKale Camii'ne 1531 yılında bir minare yaptırılmıştır.
4. Şehir surları ve kapıları yeniden inşa edilmiştir.
5. Şehirdeki su problemi ile ilgilenilip bunun içinpek çok yapı inşa edilmiştir.
Filistin ve Kudüs’te Sivil İngiliz İdaresi
1920 Haziran'ında Filistin'deki İngiliz askerî idâresi ilgâ edildi ve yerine sivil bir idâre kuruldu. Bu idârî icraatla İngiltere'nin askerî işgali sürekli bir işgale dönüşmüş oluyordu. Sir Herbert
Samuel ilk Filistin idarecisi olarak ilan edildi.
Karargâhı Kudüs'te bulunuyordu. Samuel idaresi sırasında Yahudilerin Filistin'e girişi oldukça kolaylaştırıldı.
Bu dönemde 50.000 yahudi Filistin'e giriş yaptı. Bunların çoğu Kudüs şehrine yerleştiler. Bu yönetici İngiliz hükümetinin de desteğiyle Arap topraklarının özellikle de Kudüs topraklarının Yahudilere geçişini kolaylaştırmıştı. Bütün bu icraatlar Filistin'i Yahudileştirme amacıyla yapılmaktaydı.