27 Ocak 2023 akşamı Kudüs’te Filistinli bir genç işgalci yerleşimcilere tek tabancayla saldırıda bulunmuş ve 7 kişiyi etkisiz hale getirmişti. Yaşanan saldırının son haftalarda işgalcilerin Filistinli Müslümanlara yönelik saldırılarının artması ve çok sayıda Filistinlinin yaşamını yitirmesi üzerine gerçekleşmesi nedeniyle “intikam saldırısı” olarak değerlendirildi.

Kudüs’te bulunan yasa dışı Siyonist yerleşim yeri Neve Yakov’da gerçekleşen intikam saldırısıyla ilgili İsrail medyası haber üstünlüğü sağladı ve tüm dünyaya “sinegoga saldırı” başlığıyla servis etti. Öyle ki haberlerde “dua ederlerken saldırıya uğradılar” şeklinde ifadeler yer aldı. Ne yazıktır ki ülkemizde Anadolu Ajansı başta olmak üzere tüm medya kuruluşları aynı dili kullandılar. Dışişleri Bakanlığı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik tarafından yapılan açıklamalar büyük bir tepkiye neden oldu. Çünkü yapılan açıklamalarda saldırıyı yapan Filistinli genci terörist olarak ifade ettikleri gibi intikam saldırısını da ‘sinegoga saldırı” şeklinde vermişlerdi.

Hucurat Hareketi olarak intikam saldırısının ilk saatlerinde sosyal medya hesaplarımızda “sinegog meselesinin bilinçli bir yalan” olduğunu yazdık ve takipçilerimize duyurduk. Çünkü bilgi kaynağımız İsrail polisi değildi.

YERLEŞİMCİ KADININ İSRAİL TV'SİNDEKİ DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMASI

Haberin tam da sinegog saldırısı şeklinde medyada dolaştırılması esnasında saldırı anını yaşayan yerleşimci bir yahudi kadın İsrail televizyonuna yaşanan hadiseyi anlattığı sırada dikkat çeken bir detay dikkatlerden kaçmadı. Saldırı sırasında Filistinli gençle karşı karşıya gelen İsrailli kadın "Lütfen beni öldürme" diye yalvardığını ve intikam saldırısı yapan Filistinli gencin ise "Biz kadınlara saldırmayız" diye karşılık verdiğini anlattı. Bu durum sosyal medyada "Filistinli gence terörist diyenler utanmalılar. Ahlaki üstünlük Filistinlilerdedir" şeklinde paylaşımlarda bulunuldu.

 

SİNEGOG YALANI ORTAYA ÇIKTI

Olayın üzerinden 6 gün geçtikten sonra sinegog meselesinin yalan olduğu Anadolu Ajansı’nda çıkan bir haberde de medyaya paylaşıldı. Anadolu Ajansı 2 Şubat 2023’te okurlarıyla paylaştığı yeni haberde şu ifadelere yer verdi: “İsrail polisi, Doğu Kudüs’te bulunan yasa dışı Yahudi yerleşim yeri Neve Yakov'da 27 Ocak gecesi düzenlenen saldırının "sinagogda yapıldığı" yönündeki açıklamasını değiştirdi.”

KONUYU ÖZETLEYEN TWİTTER DİZİSİ

Konuyu twitter hesabından özetleyerek günler sonra paylaşan bölgenin deneyimli gazetecilerinden Turgut Alp Boyraz şu ifadelere yer verdi:

İsrail polisinin “Saldırı sinegogda yapıldı” açıklaması yalan çıktı. Saldırı işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Yahudi yerleşim yerinin bulunduğu sokakta gerçekleşmişti. İsrail polisi daha sonra Doğu Kudüs’teki Yahudi yerleşim yeri Neve Yakov’da 27 Ocak gecesi düzenlenen saldırının “sinegogda yapıldığı” yönündeki açıklamasını şu şekilde değiştirdi: “sinegogun dışında sokaktan geçenlere düzenlenen saldırı.”

Ama bu arada atı alan Üsküdar’ı geçmişti; Bütün manşetler “Filistinliler sinagoga/mabede saldırdı” diye atılmıştı bile. İsrail bununla şu mesajı vermiş oldu: “Gördünüz mü bakın! Filistinlilerin hiçbir şeye saygısı yok. Kutsal mabette ibadet edenlere bile saldırıyorlar.” Polisin neden yalan söylediğini İsrailli ve Filistinli uzmanlara sordum. Saldırının düzenlendiği yerin ilk başta sinegog olarak yansıtılmak istenmesinin sebebinin “İsrail lehine propaganda yaparak sempati oluşturmak” olduğunu söylediler.

İsrail’in Filistinliler hakkında genelde yalan söylediğini ifade eden İsrailli Nejaman: “bunun en iyi örneği İsrail’in öldürdüğü gazeteci Ebu Akile olayı. İlk önce Filistinliler tarafından öldürüldüğünü söylediler ancak şimdi ‘evet muhtemelen onu İsrail vurdu’ diyorlar.”

İsrail hükümetine yakın çevrelerin Filistin-İsrail çatışmasını “din çatışması” olarak resmetmek istediklerini de dile getiren Nejaman; “Saldırının sinagogda gerçekleştiğini söylerseniz işiniz çok daha kolay olur. Yahudilere yönelik antisemitik bir saldırı diyebilirsiniz.”

Filistinli gazeteci Asseli, “Amaç İsrail’e karşı sempati oluşturarak Filistinlilere yönelik eylemleri uluslararası toplumun gözünde meşrulaştırmak” dedi. Aseli’ye göre polisin bu saldırıyla ilgili yaptığı manipülatif açıklama bir istisna da değil.

Polisin insanların gözünde saldırıyı “daha dramatik bir hale getirmek” için bu yola başvurduğu değerlendirmesinde bulunan Kudüs İbrani Üniversitesi’nden akademisyen Prof. Nurit Peled-Elhaman’a göre de, “İsrail polisi bu şekilde (manipülatif) açıklamaları sık yapıyor.”

Evet, AA muhabirlerinden ve Kudüs’te uzun yıllar AA’nın temsilciliğini yapmış olan deneyimli gazeteci Turgut Alp Boyraz’ın gecikmeli de olsa sosyal medya üzerinden meydana gelen saldırı ve sonrasıyla ilgili özet paylaşımı bu şekildedir.

 

Yorum Yapın

Yapılan Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış