Eylül sonu itibariyle bu ay 5. tahlilimizi gerçekleştirdik. Bu ayki eserimiz Taha Kılınç'ın "Ortadoğu'ya Dair Yirmi Tez" isimli eseri oldu.

Ekibimizden Yağmur Demir'in detaylı sunumuyla çok verimli bir tahlil yaptık. Ortadoğu ile ilk tanışmamız niteliğinde olan bu eser, bizlere daha kapsamlı Ortadoğu okumalarının kapısını araladı.

Tarihin ve coğrafyanın merkezini teşkil eden Ortadoğu, -hepsi de gayet somut ve gerçek- birçok nedenden ötürü dünyanın en önemli bölgesidir. Bu bölgede yaşayan insanlar olarak, bizlerin birinci sorumluluğu, Orta Doğu'yu gerçekçi, makul ve derinlikli bir bakışla kavramaktır.

Okuduğumuz kitap akıcı anlatımı ve bizzat sahadan gözlemleri ile Ortadoğu'yu siyasi, politik ve dini açıdan değerlendirmemizi sağlamış oldu.

Bölgeye neden ve ne zamandan beri 'Ortadoğu' dendiğinin açıklaması ile başlayan anlatım, Türkiye'nin de içinde yer aldığı coğrafyanın tarihindeki çeşitli dönemleri, Tarihten günümüze taşınan unsurları, Bugün ilk bakışta Belki fark edemediğimiz ama kesinlikle aktüel hayatın tam ortasına denk düşen somut gerçeklikleri gözler önüne seriyor..

Ortadoğu'yu Dünya'nın diğer bölgelerinden farklı kılan bazı sebepler:

Dini ve tarihi miras (Müslüman %90, Hristiyan %5 Yahudi ve diğer %5)

• Mezhebi unsurlar (%65 sünni, %30 şii, %5 heteredoks)

• İdeolojik farklılıklar (monarşi, teokrasi, cumhuriyet, aşiret)

• Etnik çeşitlilik 4 ana unsur (Türk 100 M, Kürt 30 M, Arap 200 M, Fars 50 M)

• Yer altı zenginlikleri (Dünya petrolünün %60’ı) (bu bölge dünyanın yer altı zenginliklerinden fosil yakıtların, doğalgaz ve petrolün %60'lık bir bölümüne ev sahipliği yapıyor.

Bir sonraki Tahlilimizde görüşmek üzere

#FetihKütüphanesi

#kudüsseferberliği

@hucurathareketi

Yorum Yapın

Yapılan Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış